Göran Grell reflekterar.

Göran Grell reflekterar.

Varför håller vi inte upp dörren för andra?

 

Du tog med dig familjen till Sydafrika i nästan ett år. Hur var det? 

Fantastiskt. Att ha förmånen att ta en paus mitt i livet tillsammans med min familj var verkligen en investering för hela familjen. Att kliva av hjulet en stund, tvinga sig själv att inte ha en fulltecknad agenda med en telefon ständigt i örat och fingrarna på tangentbordet var både svårt och utmanande, inte minst för egot. Beslutet togs i samband med att vår yngsta dotter, Liza då 9 år, fick Diabetes 1, samt att både min mor och syster blev allvarligt sjuka inom loppet av någon månad. Skälet att vi valde just Sydafrika var flera: engelskspråkigt, bra skolor, ”omvänt” klimat, kontrasterna, naturen, prisläget och inte minst människorna…

Vad är största skillnaden mellan det svenska och sydafrikanska affärslivet? 

Nu jobbade inte jag på plats, men vad jag ganska snabbt förstod var att man tog sig mer tid för det sociala och hade ett mer ”relaxat” förhållande till hur man gör affärer. Kort och gott: relationer ger transaktioner. Allt måste inte gå så fort – det ska kännas bra också. Andra saker som var tydliga: Den jobbiga och omständiga administrationen var man än befann sig i samhället, byråkratin och inte minst svårigheten att få betalt – både i tid och överhuvudtaget. Det var mindre av yta och mer av människa inte bara i näringslivet, utan överallt!

Vad tog du med dig för erfarenheter eller frågeställningar? 

1, Livet är för kort för att ”bara” göra samma sak.

2, I snittytan mellan kontrasterna – det är där det fruktsamma finns.

3, I det lilla finns det stora.

4, Varför har vi i Sverige både ett så ansträngt förhållande till hur vi umgås som till prylar?

5, Varför framstår människor i kåkstäder både lyckligare och mer avslappnade till det mesta än vad vi gör i Sverige – där vi har nästan har allt?

6, Att vara en främmande person i en främmande kultur – kort och gott en utlänning – gav en djup, ödmjuk och bred förståelse för hur utlandsfödda i Sverige känner – inte minst för våra barn.

7, T.I.A – This Is Africa. Om saker och ting inte funkar som de borde göra, tar mer tid än vad det borde göra eller – inte alls: då möts man ofta av ett T.I.A. Och ett brett avväpnande – leende. Till en början var detta en stor frustration, som lite senare övergick i en ödmjukhet inför att saker och ting inte nödvändigtsvis måste fungera alltid eller för den delen på tid. Livet blir mycket enklare om du ibland rycker lite på axlarna och tar det lite mer som det är och inte så allvarligt.

8, Varför är vi i Sverige så slutna? Varför håller vi inte upp dörren för andra, hälsar på varandra, ler och tar oss tid att bry sig om andra. Är det bara det bistra klimatet eller kulturen – eller är det helt enkelt så att vi inte längre ”behöver” varandra i vår jakt efter framgång och pengar.

9, I lyssnandet finns lärandet.

Vad gör du nu? 

Jobbar med egna investeringar, styrelseuppdrag och företagande. Hjulet snurrar snabbt igen – på både gott och ont. Men, jag gör det bara tillsammans, för och med, underbara människor som både ger och tar energi.

Vad har du för planer för framtiden? 

Försöker vara mer långsiktig än tidigare, njuta mer av livet och av människor som jag delar det med. Har dessutom bestämt mig för att hellre jobba med människor och ideér som berikar mig på ett högre plan än ”bara” pengar. Förhoppningsvis har året i Afrika gjort mig mer ödmjuk för både mig själv och min omgivning. Fortsätta att vara tight med min familj och värdesätta egen tid.

Du fyller snart 50 år. Vad önskar du dig mest? 

Att jag kommer ihåg och lever lite mer efter det jag ovan beskriver och lärde mig i Afrika och på livets krokiga stig. Att jag fortsätter att vara nyfiken och inser att ju mer jag vet/blir äldre – desto mer inser jag hur lite jag vet och kan. Sen….: önskar jag att det blir mycket powder i Alperna i vinter – för det saknade jag förra året.

Till sist: Hur var surfet i SA? 

Kallt och mycket haj. Helt klart: obra att falla i och sprattla som en säl… M.a.o lär dig snabbt – stay on the board and look as cool as you can.

 

Göran Grell

Yrke: Säljare, vaktmästare och styrelse-nisse i bl.a Rese- Konsulterna.

Ålder: 40-års åldern…

Familj: Marie (fru), Viktor (20), Tilda (18) och Liza (12), hunden Diva och katten Puma.

Bor: Sävedalen utanför Göteborg och på Stocken/Orust.

Bakgrund: Civilekonom, VD i flera företag (RESIA, Ticket, 2E Group (tidigare 2Entertain) och Arken Zoo)

Gör varje dag: Försöker bli en procent bättre än dagen innan. Samt träna kroppen för att knoppen ska hänga med.