Peter Gentzel har ett nytt mål

Peter Gentzel har ett nytt mål

”När jag spelade handlade det inte om att vinna, det handlade om att aldrig förlora”

 

Peter Gentzel har haft en fantaskisk handbollskarriär. Han har fått tusentals bollar på snoken, vunnit både VM, EM och SM-guld. Tagit OS silver i Sydney och spelat mer än 200 lanskamper för Sverige. 2010 avslutande han karriären med att vinna Champions League. Peter är idag chef för Svensk Elithandboll och har bytt ut svettiga handbollsarenor, med 100 kg muskelberg som motståndare, till styrelserum med lika tunga motståndare, fast då med vikten lite längre ner på kroppen.

När jag frågar om han hellre vinner VM guld än gör bra ifrån sig i styrelserummet, svarar han snabbt och med ett leende ”VM guld har jag redan vunnit”

Han fortsätter ”När jag spelade handlade det inte om att vinna, det handlade om att aldrig förlora”. I näringslivet är det lite annorlunda, inte så svart eller vitt. Men oavsett om det gäller en duktig företagsledare eller idrottsman, så är den gemensamma nämnaren att alltid vilja prestera. Viljan att alltid bli bättre måste finnas, blir du nöjd förlorar du drivet, direkt. Det tror jag är en av de viktigaste egenskaperna för att lyckas, oavsett vad du väljer att göra”

”Jag har även egna erfarenheter från näringslivet där ”vi tänket” saknades. Effekten blev att glädjen försvann och då försvinner drivet och lusten att gå till jobbet. Då är det svårare att lyckas”

”Under min karriär fanns möjligheter att gå till större och bättre klubbar, men jag valde att stanna för att jag trivdes så bra där jag var, jag hade kul och det gav mig energi. Enligt mig ett vinnande koncept. Något jag tror är värt att tänka på när man bygger bolag. Självklart är det viktigt med kunskap och kvalité, men är det inte kul blir det svårt att lyckas”

När jag frågar Peter om han har några tips till dagens företagsledare svarar han ”Du måste kunna njuta av framgång. Lär dig uppskatta det ni gjort bra, då blir du bättre på att ta nästa steg”

Peter valde att lägg skorna på hyllan när han vara på topp. Jag frågar om det var ett medvetet val. ”Misslyckas gör du alltid oavsett vad du gör, det kommer man aldrig ifrån. Jag hade planerat att flytta hem från Tyskland vid en viss tidpunkt och allt stämde bra tidsmässigt, därför slutade jag. Visst är det annorlunda med idrott då det handlar om din fysik men jag tror att det är viktigt att våga kliva av och lämna plats i alla branscher. Ibland gäller det att våga sätta punkt och gå vidare”.

Innan han springer iväg längs Avenyn passar jag på att fråga om det finns något det svenska folket borde veta om hans tid i landslaget.

”Ljubomir Vranjes kunde kasta klubban mycket längre än vad han kunde slå golfbollen. Att han sedan blev framröstad till Europas bästa handbollstränare 2014 tycker jag är stort”